Как да поддържаме тревните площи

Някои хора смятат, че да имаш красива градина не изисква кой знае какви усилия. Истината е съвсем друга. Създаването на градината е само първата крачка към предизвикателството. За да ви зарежда със свежо настроение през цялата година, за нея са необходими редовни грижи и внимание.

Тук ще обърнем по-специално внимание на тревните площи в градината и през какви грижи трябва да минават те. Косенето е една от най-важните дейности в поддръжката на тревната площ. Чрез него се регулира и поддържа височината на тревата с цел добро аериране и по-добро навлизане на светлина до възелът на братене.  Важно е да достига светлина до възела на братене, защото от него произлизат нови тревни  стръкчета наречени “братя”, които при покълване сгъстяват тревния чим. Ако смятате да поддържате интензивно тревната си площ,специалистите препоръчват да извършвате косене на всеки 5 или 7 дни като я косите на 3 или 4 см. Не забравяйте след всяко косене да събирате окосената трева, за да се избегне  образуването на мулч.

Освен от косене площите имат нужда и от поливане. Интензивно поддържаните площи се нуждаят от ежедневно поливане, особено в периода на сгъстяване на чима. Колкото по-млада е вашата площ, толкова повече вода трябва да приема тя. Идеално е поливането, при което влажността на почвата е 60-80% от пълната почвена влажност. Добър съвет от специалистите е да поливате площта веднага след окосяването, като най-подходящо време за поливане е привечер. Поливането се извършва ръчно – чрез градински маркучи и различни видове разпръсквачи или чрез изграждане на автоматизирана напоителна система. При площи над 100 кв. м се препоръчва задължително изграждане на автоматизирана поливна система.Поливане на райграс трябва да става с равномерна не много силна струя.

Друга важна стъпка в поддържането на тревна площ е нейното подхранване. Най-подходящи за торене са минералните торове, защото съдържат трите най-важни микроелемента за тревните площи, а именно азот, фосфор и калии. При интензивно поддържани градини и дворове се препоръчва торене с комбинирани торове веднъж до два пъти месечно при норма 4 гр./кв.м. При торенето е важно торовете да се разпръскват равномерно и след торенето да се полее обилно, за да се разтворят. Съвет, който ще ви е от полза е да не торите по обяд в горещо време и когато тревата е мокра.

За сгъстяване на тревния чим е добре да се извършва процеса на грапене. При този процес се премахва мъртвата трева и се накъсват възлите на братене, като се стимулира сгъстяването на тревната покривка. За извършването на процеса се използват специални гребла, които са заострени или специални машини. Грапенето се извършва два пъти- веднъж през пролетта и веднъж в края на лятото.

Истината е че поддръжката на тревни площи изисква изключителни усилия,грижи и време, но не е нужно да правите всичко това сами. Може да се обърнете към нас и да разгледате пълния ни набор от услуги за абонаментна поддръжка на градини, които се извършват от градинари с дългогодишен опит.